Sari la conținut

Luitpold de Bavaria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luitpold de Bavaria
Date personale
Decedat Modificați la Wikidata
Bratislava, Principatul Ungariei Modificați la Wikidata
ÎnmormântatMănăstirea Lorsch Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiucis în luptă Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCunigunde of Swabia[*][[Cunigunde of Swabia (Queen consort of the Franks)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiArnulf de Bavaria
Berthold de Bavaria[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Familie nobiliarăLuitpoldingi
Duce al Bavariei Modificați la Wikidata

Luitpold (sau Liutpold) (d. 4 iulie 907), probabil membru al familiei Huosi sau înrudit cu Dinastia Carolingiană prin Liutswinda, mama împăratului Arnulf de Carintia, a fost strămoșul familiei Luitpoldingilor care a condus Ducatele de Bavaria și Carintia până la mijlocul secolului al X-lea.

În anul 893, Luitpold a fost numit marjgraf de Marca de Carintia și al Pannoniei Inferioare de către împăratul Arnulf de Carintia, pe atunci rege în Francia Răsăriteană. Luitpold i-a succedat astfel markgrafului Engelschalk al II-lea din familia Wilhelminilor; spre deosebire de precedesorii săi, el a avut posibilitatea de a-și extinde puterea fără a fi împiedicat de puternicul markgraf Aribo de Austria, achiziționând numeroase comitate în Carintia, ca și de-a lungul văii Dunării și în Nordgau din jurul Regensburgului începând din 895, și impunându-se ca cel mai proeminent membru al aristocrației din Bavaria. Cu toate că el a fost cel care a pus baza unui nou ducat, abia fiul său Arnulf "cel Rău" a fost cel care, bazându-se pe acizițiile tatălui său, și-a asumat primul titlul ducal de Bavaria.

Dat fiind că Luitpold s-a menținut în mod constant ca fiind susținător loial al monarhului Carolingian Arnulf de Carintia și al fiului acestuia, Ludovic "Copilul", el s-a bucurat de ajutorul acestora și i s-a încredințat apărarea împotriva frontierelor cu maghiarii și cu moravii. În 898, el a reușit sălupte cu succes împotriva conducătorului Mojmír al II-lea din Moravia Mare, în numele fratelui rebel al acestuia, Svatopluk al II-lea, și l-a forțat pe Mojmír să devină vasal al lui Arnulf de Carintia. În 903, Luitpold deținea și titlul de dux Boemanorum, "duce al boemilor". De asemenea, el a organizat apărarea francă împotriva maghiarilor,aflați sub conducerea lui Árpád, iar la 4 iulie 907 a căzut ucis la răsărit de Viena, în cadrul confruntării decisive de la Pressburg.[2]

Căsătorie și urmași

[modificare | modificare sursă]

Luitpold a fost căsătorit cu Cunigunda, fiica lui Berthold I, contele palatin din Suabia, și soră a ducelui Erchanger de Suabia, membru al dinastiei Ahalolfingerilor. După moartea lui Luitpold în confruntarea cu maghiarii, Cunigunda s-a recăsătorit cu regele Conrad I al Germaniei în 913.

Luitpold a avut doi fii:

  1. ^ The Peerage 
  2. ^ Santosuosso, Antonio (). Barbarians, Marauders, and Infidels: The Ways of Medieval Warfare. New York, NY: MJF Books. p. 148. ISBN 9781567318913.